Ervaringen van een chauffeur: van klein kereltje tot groot rijbewijs
Hoe ben je hier terechtgekomen?
“Mijn vader werkte al in de afvalinzameling. Die was chauffeur en ik mocht toen ik vier was al mee in zijn wagen. Dat is natuurlijk machtig mooi. In zo’n bak rijden. Niet alleen voor een klein kereltje. En toen ik oud genoeg was, ben ik hier dus ook gaan werken.”

Leuk werk?
“Ja, het is echt leuk om zo’n grote wagen te besturen. Je moet er ook echt wel voor kunnen rijden, want soms moet je best in hele kleine straatjes. Dat is het betere manoeuvreerwerk. Niet bepaald dom werk dus. Je heb ook niet voor niets je groot rijbewijs nodig.”

Waarom hier rijden en niet in de transportsector?
“Als je in het goederenvervoer werkt, hoef je eigenlijk alleen maar rechtdoor te rijden. Wij moeten ook in kleine en kromme straatjes enzovoort. Dat is de uitdaging natuurlijk. Ik heb best veel collega’s die uit het goederenvervoer komen. Die zijn vooral vanwege de werktijden overgestapt. Als je een jong gezin hebt, is het wel erg lekker om ’s avonds gewoon naar huis te gaan.”

Is het niet saai?
“Nee joh. Het is juist hartstikke vrij werk. Ik krijg de grofvuillijst en moet zelf maar zien hoe en in welke volgorde ik de dingen ophaal. Ik mag zelf weten hoe lang ik erover doe en wanneer ik pauze neem. Zolang ik maar weer terugkom, vindt mijn baas alles best.”